Direktlänk till inlägg 3 oktober 2013

Det är ju bara att ta en bok i hyllan...

Av stuvstadelikatesser - 3 oktober 2013 10:18

...och börja läsa, som en klok person jag känner sa till mig i somras. 

Jag beklagade mig i den kyliga midsommarnatten över att jag läser för lite böcker, varpå personen i fråga pekade på den intillstående bokhyllan. Just det, där finns böcker. Börja läs. Och så gjorde jag det och nu vet jag en massa grejer om Carl Malmsten (möbeldesignern) som jag inte visste förut. 

Och, kanske du tänker. Men nu jäklar har jag gjort slag i saken även vad gäller bloggeriet, nu ska här skrivas! Å har du lust att läsa så varsågod!


Ambitionen är att denna blogg ska handla om matlagning. Tanken bakom bloggens namn är att det blir både lite Stuvsta (en  sömning villaförort i Huddinge kommun, en kvarts pendeltågsresa söder om Stockholms city) och lite delikatesser. Lite kålrot och lite hummer om vartannat. Man kan väl även säga att namnet speglar min egen matfilosofi, nämligen den att vardagsmat överlag ska vara god och billig. Jag vill se det lite som en sport att få vitkålen att smaka superfantastisch, som en matälskande väninna från Österrrike så gärna uttrycker sig. Och sen när det ska festas, så ska man inte vara rädd för att gå all the way. 


Ok, vi börjar med ett recept som jag kokade ihop med inspiration från kocken Paul på svt. För övrigt en cool kille. 

Det ska sägas att jag sällan måttar exakt när jag lagar mat så att återge saker och ting är en sann utmaning för mig.


Vegetarisk currygryta med lite hetta, räcker till 3-4 vuxna


En rejäl bit vitkål, kanske en fjärdedel av ett ganska litet huvud

Två stora potatisar (om man vill ha en lättare gryta, ta morötter i stället)

En burk kikärtor

ca 5 dl färdig tomatsås (jag tog min egenkokta ur frysen, som innehåller lök o vitlök)

1 kycklingbuljongtärning

ca 1 matsked vanlig gul curry (curry innehåller ju cayenne så därav hettan)

salt o peppar efter behag

smör


Strimla kålen

tärna potatisen, ca 1x2 cm

fräs en stund i smör och ev olja, fräs med curryn och några drag svartpeppar


Häll på tomatsås och skrapa loss det som fastnat i botten av grytan med hjälp vätskan i tomatsåsen. Det ska ju inte vara svartbränt förstås, då har du haft för hög temp när du fräste.


Lägg i buljongtärning och kikärtor plus ev mer vatten om tomatsåsen är tjock. Låt puttra minst 20 min, gärna lite till. Kolla så att potatisen är klar genom att ta upp en bit och smaka! Potatis som kokar i annat än bara vatten kan verka lite hård på ytan trots att den är klar inuti.


servera med basmatiris (försöker gilla råris, men det går sådär) eller nåt smaskigt ljust bröd


Det går fint att dricka vin till, tex en sauvignon blanc från Nya Zeeland

eller bira

eller vatten

eller mjölk till de små som lindrar hettan något

 


Hoppas det smakar! Om inte får ni klaga, så justerar vi receptet.

 


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av stuvstadelikatesser - 23 februari 2014 14:54

Utanför stan i den lilla förorten Rågsved, ligger Babas burgers and bites. Ett litet hål i väggen som aspirerade på SvD:s Gulddrake i kategorin budget. Priset gick till lunchbilen (mitt egna namn på food trucks) Bun meet Bun tror jag. Men eftersom Ba...

Av stuvstadelikatesser - 23 februari 2014 13:42


Satt och kollade i gamla receptsamlingar och fick syn på något bisarrt. Som många av er känner till älskar jag ju min västkust, men hur tänkte klädesholmarna egentligen här.... (För er som inte vet, så är Klädesholmen en liten ö utanför Tjörn, med ...

Av stuvstadelikatesser - 16 januari 2014 16:34

Ni som följt det stora matslaget på TV - notera att det var min idé med isterbandsfyllning som det smålänska laget gjorde till förrätt.....småländsk telepati....eller nåt.... Alltså. Jag satt o tänkte ut en egen småländsk meny och då tänkte jag p...

Av stuvstadelikatesser - 5 december 2013 11:39

Kanske inte så oväntat med tanke på säsongen.  Tre grejer har testats: 1. "Snabbostkaka" med keso o saffran som jag hittade i ett annonsblad från inredningsbutiken Oscar och Clothilde. Betyg: Man måste vara ostkaksmänniska för att gilla denna anr...

Av stuvstadelikatesser - 8 november 2013 10:12

Efter två dagar av miserabel mathållning är det dags för lite långkok.  Någon kanske tänker: Ja, nu har hon gjort fiskbullslasange igen. Ja närapå.  Vidbränd korv stroganoff dag 1. Man vände sig bort från spisen och vips.....fick läsa husmorstips...

Presentation

Välkommen till bloggen där jag helt enkelt försöker dela med mig av mina köksexperiment.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Oktober 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards