Direktlänk till inlägg 4 oktober 2013

Fram med den gamla dammiga lergrytan!

Av stuvstadelikatesser - 4 oktober 2013 19:41

"Naaää.....det här var inget att skriva om i bloggen",  sa mannen när han satte tänderna i den första biten kött. Kvällens insats: Tjocka revbenspjäll med vitkål, lök, ingefära o soja...ungefär. Och jag får väl hålla med. Även om rätten fick väl godkänt så var det inte lika gott som receptet nedan. Så fram med lergrytan och se fram emot en riktigt god middag!


Jag inleder med vintipset för annars kommer jag att glömma det: Tro det eller ej. Ett italienskt rödvin vid namn Fonterutoli. En högoddsare kombinationsmässigt - men det blev kanon. 


Smarriga revbenspjäll i lergryta, räcker kanske till ca 4 personer, inte fler i alla fall.


Blötlägg hela lergrytan i minst 20 min. Sätt INTE på ugnen, den ska vara kall när du skjutsar in grytan.


ca 1 kg tjocka, knäckta revben av gris

dela i mindre bitar, ca 7x4 cm....inget finlir, men hyfsat jämntjocka.

Lägg bitarna i lergrytan.


Gör en sås av följande ingredienser som du sedan häller över köttet:


2 dl apelsinjuice (juicen från apelsinen längre ner i receptet + typ bravo)

0,5 dl japansk soja

1 msk tomatpuré

en nypa flingsalt

1 msk farinsocker

1 nypa fänkålsfrön (nej, fänkålsfrön är inte konstigt, du kan tex ha det i bröd och i salsicciafärssås)

några drag med svartpepparkvarnen

halv tsk chiliflakes eller nåt annat hett

3-4 vitlöksklyftor

skalet av en kvarts apelsin, ca 4 "remsor" med potatisskalare

1 stor gul lök i klyftor


Rör runt kött o sås lite grann så att allt blandas.

På med locket.


Sätt in grytan o ställ sedan ugnen på 200 grader (jag har varmluft). Låt stå inne 1h o 45 min.


Servera med kokt potatis och en krispig sallad. 


Schlemmertopf på er alla och smaklig spis!


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av stuvstadelikatesser - 23 februari 2014 14:54

Utanför stan i den lilla förorten Rågsved, ligger Babas burgers and bites. Ett litet hål i väggen som aspirerade på SvD:s Gulddrake i kategorin budget. Priset gick till lunchbilen (mitt egna namn på food trucks) Bun meet Bun tror jag. Men eftersom Ba...

Av stuvstadelikatesser - 23 februari 2014 13:42


Satt och kollade i gamla receptsamlingar och fick syn på något bisarrt. Som många av er känner till älskar jag ju min västkust, men hur tänkte klädesholmarna egentligen här.... (För er som inte vet, så är Klädesholmen en liten ö utanför Tjörn, med ...

Av stuvstadelikatesser - 16 januari 2014 16:34

Ni som följt det stora matslaget på TV - notera att det var min idé med isterbandsfyllning som det smålänska laget gjorde till förrätt.....småländsk telepati....eller nåt.... Alltså. Jag satt o tänkte ut en egen småländsk meny och då tänkte jag p...

Av stuvstadelikatesser - 5 december 2013 11:39

Kanske inte så oväntat med tanke på säsongen.  Tre grejer har testats: 1. "Snabbostkaka" med keso o saffran som jag hittade i ett annonsblad från inredningsbutiken Oscar och Clothilde. Betyg: Man måste vara ostkaksmänniska för att gilla denna anr...

Av stuvstadelikatesser - 8 november 2013 10:12

Efter två dagar av miserabel mathållning är det dags för lite långkok.  Någon kanske tänker: Ja, nu har hon gjort fiskbullslasange igen. Ja närapå.  Vidbränd korv stroganoff dag 1. Man vände sig bort från spisen och vips.....fick läsa husmorstips...

Presentation

Välkommen till bloggen där jag helt enkelt försöker dela med mig av mina köksexperiment.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Oktober 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards