Direktlänk till inlägg 7 oktober 2013

Sådär gott rotmos o fläsklägg samt en mycket piffig ärtsås

Av stuvstadelikatesser - 7 oktober 2013 19:44

Idag hade jag höga husmanskostsambitioner. Som liten minns jag hur jag log brett då det meddelades att rotmos blev dagens middag. Moset serverades nästan alltid med kokt kött (kan det ha varit märgpipa på älg?). Den klassiska kombon är ju som känt rotmos och fläsklägg, vilket alltså var det jag skulle göra idag. Jag har inte mycket att säga om dagens köksbravader förutom två saker: 

1. Glöm inte buljongtärning i rotmoset....buljongen som blir av själva läggkoket är inte så upphetsande.

2. Ett lägg som väger 1,3 kg ska koka i åtminstone två timmar. Inte kortare, för då smakar den....gumball.


Det var ju ganska trist tänkte ni. 

Och som plåster på såren kommer här ett kanonbra vardagsrecept där såsen verkligen är pricken över i:t.


Ugnsstekt fisk, med piffig, grön ärtsås


Sås, kall, går att fixa i förväg.


Ca 2-3 dl tinade gröna ärtor

ca 3 msk matyoghurt eller creme fraiche

citronsaft 

pepparrot, tub går alldeles utmärkt

salt och svartpeppar 

mixa med mixerstav, ställ kallt, klart!


Fiskblock, torsk tex

Dela det halvtinade blocket i 4 bitar

salta, peppra (gärna vitpeppar) och toppa med mycket citron och mycket smör

Kör i ugnen på 150 grader mellan 15 och 20 min.

Såsen funkar även bra till lax då det är bra sting i pepparrot.


Kokt potatis är gott till. 



Shalom!



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av stuvstadelikatesser - 23 februari 2014 14:54

Utanför stan i den lilla förorten Rågsved, ligger Babas burgers and bites. Ett litet hål i väggen som aspirerade på SvD:s Gulddrake i kategorin budget. Priset gick till lunchbilen (mitt egna namn på food trucks) Bun meet Bun tror jag. Men eftersom Ba...

Av stuvstadelikatesser - 23 februari 2014 13:42


Satt och kollade i gamla receptsamlingar och fick syn på något bisarrt. Som många av er känner till älskar jag ju min västkust, men hur tänkte klädesholmarna egentligen här.... (För er som inte vet, så är Klädesholmen en liten ö utanför Tjörn, med ...

Av stuvstadelikatesser - 16 januari 2014 16:34

Ni som följt det stora matslaget på TV - notera att det var min idé med isterbandsfyllning som det smålänska laget gjorde till förrätt.....småländsk telepati....eller nåt.... Alltså. Jag satt o tänkte ut en egen småländsk meny och då tänkte jag p...

Av stuvstadelikatesser - 5 december 2013 11:39

Kanske inte så oväntat med tanke på säsongen.  Tre grejer har testats: 1. "Snabbostkaka" med keso o saffran som jag hittade i ett annonsblad från inredningsbutiken Oscar och Clothilde. Betyg: Man måste vara ostkaksmänniska för att gilla denna anr...

Av stuvstadelikatesser - 8 november 2013 10:12

Efter två dagar av miserabel mathållning är det dags för lite långkok.  Någon kanske tänker: Ja, nu har hon gjort fiskbullslasange igen. Ja närapå.  Vidbränd korv stroganoff dag 1. Man vände sig bort från spisen och vips.....fick läsa husmorstips...

Presentation

Välkommen till bloggen där jag helt enkelt försöker dela med mig av mina köksexperiment.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Oktober 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards