Direktlänk till inlägg 4 november 2013

Mera lergryta

Av stuvstadelikatesser - 4 november 2013 12:47

Under allhelgonahelgen som gick bjöd vi in grannarna på middag.

I stället för att köra ett säkert kort prövade jag en ny lergrytevariant. Jag hade i alldeles för lite salt, men smakerna blev bra. 


Ett tips är att inte ta ut grytan o servera direkt utan ge det hela en liten vilopaus först. Allra godast var grytan dagen efter. Jag gissar att smakerna sätter sig lite bättre i köttet.

Receptet borde egentligen prövas igen före jag delar med mig av det, men jag chansar på att det blir helt ok...


Turkiskinspirerad kyckling i lergryta (ca 4 personer)

 

ca 1 kg kycklinglårfilé

2 medelstora auberginer

två gula lökar

6 vitlöksklyftor 

3 msk ajvar, jag tog mild

1 tsk kanel

1 tsk malen kardemumma

2 msk spiskummin

1 kycklingbuljongtärning upplöst i ca 3 dl varmt vatten

salt, ca 3 tsk

peppar, några drag


Lägg grytan i blöt i minst 20 min

Skala auberginen (skalet smakar bittert) och tärna den i ca 2x2 cm stora kuber eller större om du vill att det ska vara mer bitar att bita i grytan.

Hacka lök och vitlök grovt

Ansa bort överflödigt fett från kyckligen


Blanda alltihop väl i en stor bunke och häll över i lergrytan.


Sätt in grytan i kall ugn och sätt sedan ugenen på 200 grader.

Ta ut efter ca 1 h och 20 min.


Servera med cous-cous eller ris eller. Auberginen ger ifrån sig mycket vatten så grytan blir såsig. Ingen extra sås behövs alltså, men lite naturell turkisk yoghurt till blir toppen till. Speciellt om du kanske valt het ajvar eller kastat i extra chili eller så. Om det hela inte blir tillräckligt salt, går det alldeles utmärkt att salta i grytan i efterhand.


Smaklig spis!



 

 


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av stuvstadelikatesser - 23 februari 2014 14:54

Utanför stan i den lilla förorten Rågsved, ligger Babas burgers and bites. Ett litet hål i väggen som aspirerade på SvD:s Gulddrake i kategorin budget. Priset gick till lunchbilen (mitt egna namn på food trucks) Bun meet Bun tror jag. Men eftersom Ba...

Av stuvstadelikatesser - 23 februari 2014 13:42


Satt och kollade i gamla receptsamlingar och fick syn på något bisarrt. Som många av er känner till älskar jag ju min västkust, men hur tänkte klädesholmarna egentligen här.... (För er som inte vet, så är Klädesholmen en liten ö utanför Tjörn, med ...

Av stuvstadelikatesser - 16 januari 2014 16:34

Ni som följt det stora matslaget på TV - notera att det var min idé med isterbandsfyllning som det smålänska laget gjorde till förrätt.....småländsk telepati....eller nåt.... Alltså. Jag satt o tänkte ut en egen småländsk meny och då tänkte jag p...

Av stuvstadelikatesser - 5 december 2013 11:39

Kanske inte så oväntat med tanke på säsongen.  Tre grejer har testats: 1. "Snabbostkaka" med keso o saffran som jag hittade i ett annonsblad från inredningsbutiken Oscar och Clothilde. Betyg: Man måste vara ostkaksmänniska för att gilla denna anr...

Av stuvstadelikatesser - 8 november 2013 10:12

Efter två dagar av miserabel mathållning är det dags för lite långkok.  Någon kanske tänker: Ja, nu har hon gjort fiskbullslasange igen. Ja närapå.  Vidbränd korv stroganoff dag 1. Man vände sig bort från spisen och vips.....fick läsa husmorstips...

Presentation

Välkommen till bloggen där jag helt enkelt försöker dela med mig av mina köksexperiment.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4 5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards