Direktlänk till inlägg 6 november 2013
Ja, man kan verkligen säga att kryddpepparn blev gårdagens huvudperson i köket.
Rookie mistake: Alla kryddor som man mortlar själv smakar ju mer än de färdigmalda, alltså, var försiktig i doseringen. Ta för bövelen inte MER än vad som står i receptet.
Men den blev god moussakan, trots en viss överdosering av kryddpeppar.
Här kommer receptet som jag hittade på Allt om mats sajt, mina kommentarer infogade. Jag hittade förstås tusen moussakarecept på nätet, men detta verkade enkelt så därav mitt val.
Moussaka för 4 personer
5 st | potatisar med skal |
---|---|
2 st | auberginer |
4 msk | vetemjöl |
---|---|
4 msk | smör |
4 dl | mjölk |
150 g | kefalotiri eller parmesan, riven |
300 g | nötfärs |
---|---|
4 msk | olivolja |
1 st | hackad lök |
3 st | hackade vitlöksklyftor |
1 burk | krossade tomater |
0,5 tsk | malen kanel |
0,5 tsk | malen kryddpeppar |
1 tsk | riven muskot |
2 st | lagerblad |
salt och peppar |
1/ Fräs lök och vitlök till köttfärssåsen ett par minuter i olja.
Tillsätt köttfärs och bryn den. Tillsätt de övriga ingredienserna till köttfärssåsen och låt det hela småputtra i ca 10 minuter. (Smaka av såsen noga och tillsätt salt om det behövs. Tänk på att alla såser i receptet ska smaka gott för sig, även bechamellen!)
2/ Smält smöret till béchamelsåsen, häll i mjölet och rör om. Tillsätt mjölken lite i taget. Låt såsen koka ihop en stund under omrörning och tillsätt
sedan riven kefalotiri.(Eller den ost du har.) Smaka av med riven muskot, salt och peppar.
3/ Tvätta potatisarna noga och skär dem i skivor. Lägg potatisskivorna i botten
av en djup ugnsfast form smord med olivolja. Skär auberginerna i skivor på längden och lägg hälften av dem ovanpå potatisen. (Glöm inte att salta o peppra potatisen och auberginen i formen!!)
4/ Häll köttfärssåsen över och lägg sedan på resten av auberginerna. Avsluta med béchamelsås Grädda moussakan i ugnen i cirka 40 minuter.
Ugnstemperatur 200°.
(Om du får för dig att smula över feta vid servering, skippa det, blev inte gott alls, även om det kändes logiskt. Nästa gång gör jag moussakan med lammfärs och mindre kryddpeppar. )
Ikväll blir det korv stroganoff, det tänker jag inte blogga om.
Ciao
Utanför stan i den lilla förorten Rågsved, ligger Babas burgers and bites. Ett litet hål i väggen som aspirerade på SvD:s Gulddrake i kategorin budget. Priset gick till lunchbilen (mitt egna namn på food trucks) Bun meet Bun tror jag. Men eftersom Ba...
Ni som följt det stora matslaget på TV - notera att det var min idé med isterbandsfyllning som det smålänska laget gjorde till förrätt.....småländsk telepati....eller nåt.... Alltså. Jag satt o tänkte ut en egen småländsk meny och då tänkte jag p...
Kanske inte så oväntat med tanke på säsongen. Tre grejer har testats: 1. "Snabbostkaka" med keso o saffran som jag hittade i ett annonsblad från inredningsbutiken Oscar och Clothilde. Betyg: Man måste vara ostkaksmänniska för att gilla denna anr...
Efter två dagar av miserabel mathållning är det dags för lite långkok. Någon kanske tänker: Ja, nu har hon gjort fiskbullslasange igen. Ja närapå. Vidbränd korv stroganoff dag 1. Man vände sig bort från spisen och vips.....fick läsa husmorstips...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
|||||||
4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 |
10 |
|||
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
|||
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
|||
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
||||
|