Direktlänk till inlägg 5 december 2013

Saffran

Av stuvstadelikatesser - 5 december 2013 11:39

Kanske inte så oväntat med tanke på säsongen. 

Tre grejer har testats:

1. "Snabbostkaka" med keso o saffran som jag hittade i ett annonsblad från inredningsbutiken Oscar och Clothilde. Betyg: Man måste vara ostkaksmänniska för att gilla denna anrättning tror jag. Och man ska inte skippa grädde och god sylt som jag gjorde av ren lättja. Tänk en riktig småländsk, hemgjord ostkaka smaksatt med saffran, det skulle bli nåt det! 


2. Johanna Westmans sticky buns. Amerikanska kanelbullar gjorda med saffransdeg. Betyg: Har fått fina utlåtande från de som har provsmakat, för vem gillar inte ett riktigt saftigt saffransbröd. Men. Problemet med dessa bullar är att kanelen och saffranet på nåt sätt konkurrerar med varandra på ett lite onödigt sätt. Därför skulle jag vilja göra receptet med mandelmassa i fyllningen och skippa kanelen. Som i en klassisk saffranslängd. Har inte haft tid att testa hur. Notera att bullarna är väl värda att göra även utan omarbetning. Se recept nedan eller kolla på coop.se.

 
 

3. Ett ganska mesigt saffransris. Jag hade en halv påse saffran över och det är verkligen gott att krydda riset med saffran, men det är ju helt otroligt svårt att få till ett smarrigt ris. Jag hade för lite buljong och för lite andra kryddor. Verkligen nåt att träna på. 




Adventsbulle extra allt:
 
12 bitar
  • 25 g jäst
  • 2,5 dl rumsvarm mjölk
  • 0,5 g saffran
  • 0,5 tsk salt
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 8 dl vetemjöl + till bakbordet
  • 1 ägg till pensling
  • 2 msk rörsocker

Fyllning:

  • 125 g rumsvarmt smör
  • 75 g grovhackade pecannötter
  • 1 dl russin, gärna gula
  • 1 msk kanel
  • 0,75 dl ljus sirap

Sockerlag:

  • 0,5 dl socker
  • 0,5 dl vatte

Gör så här

  • Ugn:200º
  • 35 minuter + 2 tim 15 min jästid

Smula jäst i en bunke. Tillsätt en skvätt mjölk och rör ut jästen. Häll i saffran, salt, socker, ägg och resten av mjölken. Klicka i smöret och häll ner lite mjöl i taget och arbeta degen tills den blir blank, smidig och släpper från kanterna. Jäs under bakduk eller plastfolie till ungefär dubbel storlek, ca 1,5 timme.

 

Lägg bakplåtspapper i en ugnsform/plåt, ca 25 x 35 cm. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord till ca 25 x 50 cm.

Fyllning

Fördela fyllningen ovanpå och rulla ihop från långsidan. Skär ca 15 bitar, ca 3 cm bitar tjocka skivor. Ställ dem med snittytan upp och 1 cm mellanrum i ugnsformen. Täck med bakduk och låt jäsa 45 min.

 

Sätt ugnen på 200°. Pensla bullarna med uppvisat ägg och strö över rörsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 15 min.

Sockerlag

Koka upp socker och vatten till en sockerlag och pensla de nygräddade bullarna med lagen medan de fortfarande ligger i formen.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av stuvstadelikatesser - 23 februari 2014 14:54

Utanför stan i den lilla förorten Rågsved, ligger Babas burgers and bites. Ett litet hål i väggen som aspirerade på SvD:s Gulddrake i kategorin budget. Priset gick till lunchbilen (mitt egna namn på food trucks) Bun meet Bun tror jag. Men eftersom Ba...

Av stuvstadelikatesser - 23 februari 2014 13:42


Satt och kollade i gamla receptsamlingar och fick syn på något bisarrt. Som många av er känner till älskar jag ju min västkust, men hur tänkte klädesholmarna egentligen här.... (För er som inte vet, så är Klädesholmen en liten ö utanför Tjörn, med ...

Av stuvstadelikatesser - 16 januari 2014 16:34

Ni som följt det stora matslaget på TV - notera att det var min idé med isterbandsfyllning som det smålänska laget gjorde till förrätt.....småländsk telepati....eller nåt.... Alltså. Jag satt o tänkte ut en egen småländsk meny och då tänkte jag p...

Av stuvstadelikatesser - 8 november 2013 10:12

Efter två dagar av miserabel mathållning är det dags för lite långkok.  Någon kanske tänker: Ja, nu har hon gjort fiskbullslasange igen. Ja närapå.  Vidbränd korv stroganoff dag 1. Man vände sig bort från spisen och vips.....fick läsa husmorstips...

Av stuvstadelikatesser - 6 november 2013 12:45

Ja, man kan verkligen säga att kryddpepparn blev gårdagens huvudperson i köket.  Rookie mistake: Alla kryddor som man mortlar själv smakar ju mer än de färdigmalda, alltså, var försiktig i doseringen. Ta för bövelen inte MER än vad som står i recep...

Presentation

Välkommen till bloggen där jag helt enkelt försöker dela med mig av mina köksexperiment.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards